Procedura divorțului pe cale notarială

PROCEDURA DIVORȚULUI PE CALE NOTARIALĂ

COMPETENȚA pentru eliberarea certificatului de divorț aparține notarului public cu sediul biroului în circumscripția judecătoriei în a cărei rază teritorială se află locul încheierii căsătoriei sau ultima locuință comună a soților.

ACTE NECESARE:

  1. Cărți de identitate ale soților
  2. Certificat de căsătorie (care se păstrează în original de către notarul public până la soluționarea cererii de divorț)
  3. Certificate de naștere ale soților
  4. Certificate de naștere ale copiilor minori, dacă este cazul
  5. Procură pentru reprezentarea la depunerea cererii de divorț, dacă este cazul – soții pot fi reprezentați la depunerea cererii de un mandatar, desemnat în baza unei procuri autentice; la eliberarea certificatului de divorț, soții pot fi prezenți numai personal.

 

PROCEDURĂ:

  1. Prima etapă este depunerea de către soți a cererii de divorț și a actelor necesare pentru eliberarea certificatului de divorț, personal sau prin mandatar cu procură autentică; este necesar ca soții să se înțeleagă cu privire la numele pe care îl va purta fiecare dintre aceștia după eliberarea certificatului de divorț; în cazul în care există copii minori, soții trebuie să se înțeleagă cu privire la anumite aspecte, precum: exercitarea în comun a autorității părintești; stabilirea locuinței minorului după divorț; modalitatea de păstrare a legăturii personale dintre copilul minor și părintele separat de acesta; contribuția părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copilului minor;
  2. După depunerea cererii, notarul public acordă un termen de reflecție de 30 de zile.
  3. La expirarea termenului de 30 de zile, soții se vor prezenta personal în fața notarului public, iar in situația în care aceștia stăruie în cererea de divorț și se înțeleg cu privire la toate aspectele indicate la pct. 1, notarul public va elibera certificatul de divorț. În cazul în care există copii minori care au împlinit vârsta de 10 ani, este obligatorie audierea acestora.